Duinhoning

Echte honing, wat is dat nu precies? Tegenwoordig wordt dit steeds vaker aangeduid met rauwe honing, bio honing of koud geslingerde honing. De honing is dan onbewerkt en niet gekookt. Voor imkerij Duinhoning is deze bereiding vanzelfsprekend. De echte honing komt rechtstreeks uit de bijenkast en wordt als volgt gemaakt: De verzegelde honingramen worden ontzegelt, geslingerd, gezeefd en vervolgens in glazen potjes afgevuld. Conclusie: Echte honing koop je bij Duinhoning zelf.

Wil je een potje bestellen, stuur een mailtje naar dennis@duinhoning.nl of vul het contactformulier in.

Waarom kristallisatie honing?

Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.

Juist als de honing niet kristalliseert na een tijdje, is de kans groot dat de honing erg verhit is. Daardoor gaan er veel waardevolle enzymen en vitaminen verloren. Dit is ook de reden dat er in ons honingproces zo min mogelijk verhit wordt.

Als u de kristallen in uw honing niet zo smakelijk vind, lees snel verder om erachter te komen hoe u de harde honing kunt oplossen. In dit artikel ook meer over factoren die invloed hebben op de kristallisatie.

Versuikerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar. Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.